Chléb domácí
25 dkg žitné mouky, 20 dkg hladké mouky, 5 dkg kvasnic, 1 lžička soli, 1 lžička oleje, 2až3 lžíce vlažného mléka, 1-1,5 dl vlažné vody a špetka cukru.
Oba druhy mouky smícháme na válu se solí a rozhrneme do kruhu, aby nám ohraničoval volný prostředek. Doprostřed nadrobíme droždí, poprášíme cukrem, zalijeme mlékem a olejem a promícháme. Nakonec do něj přimícháme trošku mouky z okolí. Celý vál přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Až kvásek zdvojnásobí svůj objem, promícháme to s ostatní moukou a přidáme tolik vody, abychom získali těsto dostatečně tuhé. Pak ho zpracujeme do koule, přikryjeme utěrkou a dáme znovu do tepla, až vykyne do 2x objemu. Uděláme chleba a pečeme 1-1 1/4 hodiny v troubě nejvýše 180° C teplé. Po upečení potřeme celý chléb teplou slanou vodou, aby kůrka příliš netvrdla.
Do těsta se pro obměnu může dát hrst ořechů, slunečnicové nebo sezamové semínko