Kapr s ořechovou krustou
4 porce kapra, 4 lžičky citrónové šťávy, sůl, pepř, hladká mouka, 15 dkg másla, 75 gramů ořechových jader, 75 g tvrdého strouhaného sýra, 4 lžíce sladké smetany, 2 lžíce bílého vína, strouhanka, muškátový květ.
Porce kapra pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V předehřáté troubě rozpustíme v pekáčku polovinu másla, vložíme kapra hřbetem dolů, opečeme, podlijeme vodou a pečeme asi 15 minut.
Mezitím si připravíme krustu : v misce promícháme oříšky se sýrem, přilijeme smetanu a víno a zamícháme. Pak porce obrátíme a na povrchu je hustě potřeme krustou, posypeme strouhankou a muškát. květem a máslem. Pečeme ještě asi 10 minut, až krusta dosáhne zlatohnědé barvy. Příloha : hranolky, ovocný kompot