Kapr se sardelovou omáčkou
1 celý kapr, sůl, kmín, mletá sladká paprika, 1 citrón, 5 dkg másla, olej na smažení.
Sardelová omáčka : 10 dkg másla, 6 dkg hladké mouky, 1 větší cibule, 1/2  l rybího vývaru (nebo vody), asi 5 sardelových řezů nebo sardelová  pasta, 3-4 lžíce sladké smetany, lžíce petrželky, sůl.
Očištěného kapra nakrájíme na úzké obloučky a nasolíme. Dno pekáčku  vymažeme tukem, přidáme kapra , posypeme kmínem a paprikou. Na každou  porci dáme kousek másla a tenké kolečko citrónu. Pečeme v troubě asi 30  minut a podléváme horkou vodou. Pozor připéká se.
Mezitím si připravíme sardelovou omáčku : drobně nakrájenou cibuli  zpěníme v kastrolku na polovině másla, zasypeme moukou, rychle  promícháme a osmahneme dorůžova. Zalijeme za stálého míchání rybím  vývarem a povaříme. V misce utřeme máslo se sardelkami nebo větším  kouskem sardelové pasty, zamícháme do omáčky, přidáme smetanu,  petrželku, krátce prohřejeme a dosolíme. Dáme na talíře, pokapeme je  vypečenou šťávou a zalijeme sardelovou omáčkou.
Příloha : rýže, salát z červené řepy s křenem.
